Affischer

Affischer förknippas för många med idol planscher på väggarna i tonårsrum. Ofta mittuppslaget i någon tidning med ett motiv på en känd person. Ursprungligen så har de varit till för att göra olika typer av reklam. Dess syfte har varit och fortsätter att vara att informera och påverka. Vanligt att också med affischer inom heminredning. 

Exempelvis affischer som speglar en viss politisk åsikt. En affisch kännetecknas av text och bild eller enbart text. Gärna en gripande text, i reklamens anda. Affischer är vanligen en färskvara, för det mesta med ett kortvarigt syfte.

Affischer kan också vara politiska och framhäva politiska budskap. De används exempelvis runt tunnelbanor eller andra platser där det rör sig stora folkmängder. Med andra ord är de ett självklart inslag i en stadsmiljö.

En del affischer av politiska drag speglar populärkulturen så väl att de blir del av trendiga inredningsstilar. De har en förmåga att spegla sin tids viktigaste händelser, mode och värderingar. 

Detta gör affischer eftertraktade av exempelvis historiker. En väl bevarad affisch från en historisk händelse kan därför vara av värde. Dessa återfinns ofta i diverse arkiv.

Det är vanligt med så kallade underhållningsaffischer. Till exempel för att göra reklam för filmer, teater, sport eller utställningar. De används också i samband med mässor och andra diverse evenemang. Med tiden är det också dessa affischer som får pryda många hem. Det är exempelvis populärt att rama in en affisch från en konsert med artister man beundrar. Eller kanske man vill inreda sitt hem med en affisch som speglar en viss tid i ens liv. Till exempel event affischen för en minnesvärd festival.

För övrigt så är en affisch synonymt med en plansch. Vissa förknippar dock planscher med bilder medans affischer associeras mer med text. I allmänhet skiljer man dock inte på detta.

Poster eller affisch

En poster används framför allt som dekoration i hemmet. Det är en bild eller en text tryckt på ett papper som oftast ramas in för att hängas upp på väggen. Man kan skilja på en poster och en affisch. Detta då affischer har mer att göra med reklam och informationsblad. Det är också vanligare att sätta upp affischer på väggarna utan ramar.

Posters är mer förknippade med modern heminredning än affischer. Idag är posters alltmer populära. Detta då de gör det lättare och billigare att ha modern konst på väggarna. Affischer kan som sagt också användas för inredning. De ger dock ofta ett enklare intryck och har generellt en sämre kvalité på pappret. Gemensamt för både posters och affischer är just pappret. Materialet gör att de ofta inte skiljs åt utan används i allmänhet som synonymer.

affischer online

Affischer online

Affischer online hittas lättast på inredningssidor som säljer posters och tavlor. Här kan man hitta klassiska tryck på idoler eller från gamla festivaler. Man brukar hitta dessa under kategorin vintage. Reklamaffischer som gjort intryck och speglar en viss nostalgisk tid är också vanliga. Söker man istället för affischer med specifika budskap kan man söka sig till andra hemsidor. Kanske vill man hitta en politisk affisch med ett visst citat. Då passar partipolitiska hemsidor bättre som ofta erbjuder försäljning av dessa.

Designa en egen affisch

Man kan också designa sin egen affisch online. Det är vanligast att företag använder sig av denna tjänst för att marknadsföra event (se längre ner). Privatpersoner väljer också att trycka egna affischer. När man designar sin egen affisch är det flera saker som är viktiga att tänka på. Tänk bland annat på att fokusera på den viktigaste informationen. Idag finns det enkla verktyg för att skapa sin egen design.

Vidare kan man använda sig av bilder och färger för att dra till sig åskådarens uppmärksamhet. Är affischen i reklam syfte är det framför allt viktigt att den sticker ut. Tänk dock på att skapa en balans i din affisch. En tumregel är generellt att behålla en tredjedel av affischen blank. Medans två tredjedelar kan vara fyllda av bild och text. Det är också bra att tänka på att bilden inte ska konkurrera med texten. Syftet är framförallt att framhäva textens budskap. Vidare är det viktigt att texten är lättläst. Något man åstadkommer genom att välja ett tydligt typsnitt.

Online arkiv av affischer

Eftersom affischer har förmågan att spegla kulturen inom en viss epok sparas många av dom. Betydelsen av affischer har idag lett till att vissa är eftertraktade samlarobjekt. Det gäller framför allt affischer som skildrar politiska händelser. Historiska arkiv av affischer går idag att hitta online. Exempelvis kungliga biblioteket har en samling på runt 600 000 affischer. Där kan man bland annat hitta biografblad som är över 100 år gamla.

Tips för affischer för marknadsföring

Om man vill designa nya affischer för att marknadsföra event är det värt att investera i professionell hjälp. Tänk bland annat på att påpeka om affischerna ska användas utomhus. Då är det extra viktigt att välja rätt material. Hemsidor som skapar denna typ av affisch brukar behandla pappret för utomhusbruk. Be om kvalitetsaffischer som är ämnade för att tåla ett hårt väder. Affischer med behandlat papper gör också att de går att spara under en längre tid.

Det finns mängder med tjänster för att få hjälp med affischens design. Det är vanligt att först lämna information kring evenemanget på önskad hemsida. Kanske vill man ha en specifik färg eller ett speciellt typsnitt. Har man övriga idéer kring affischen kan det var enklast att visa ett liknande exempel. Söker man exempelvis efter en retro look kan ett historiskt arkiv ge spännande idéer. Hemsidor brukar sedan återkomma med förslag på lämplig design.

Skapar man en affisch för ett event kan man behöva inkorporera variabeltryck i produktionen. Det är bland annat relevant om man önskar att trycka flera affischer som skiljer sig åt i datum. Detta är vanligt om man exempelvis marknadsför konserter på olika orter. Annat som är viktigt att tänka på n är att lägga till en QR-kod på affischen. Det underlättar för kunden att hitta mer information. Kanske vill man förenkla möjligheten att köpa en biljett eller hitta ett spelscheman.