Ramar och fotoramar

ramar och fotoramar
Många gånger är vikten av en snygg ram lika viktig som konstverket. Historiskt sett var det precis så, då varje ram var unik för varje enskilt motiv. Idag finns mängder med ramar i olika storlekar med en fantastisk förmåga att lyfta fram olika motiv. Till exempel genom att förstärka färgerna eller förtydliga tunna konturer. Vidare kan de också dämpa ett konstverk som sticker ut för mycket från den övriga inredningen. En väl utvald ram blir en del av konstverket och knyter samman detta med resten av rummet. De är därför viktiga komponenter för att skapa ett stilrent hem med en väl uttänkt design. Exempelvis kan en ram i trä vara passande till möbler i samma träslag. Vidare finns det mängder av variationer att välja emellan. De allra vanligaste är fotoramen, collageramen och tavelramen.

Fotoramar

ramar fotoramar

Fotoramen är den allra populäraste typen. Det beror på att fotografier är de populäraste motiven att rama in. Därför är fotoramar tillgängliga i en mängd olika storlekar och färger. Ett annat skäl är att det också är vanligt att använda denna typ till andra syften än bilder. Bland annat kan man rama in ett kärt brev eller en torkad blomma. Möjligheterna med att anpassa fotoramar är oändliga. När det gäller färgen är svart, vit eller trä trendigast. Det är till exempel vanligt att tänka sig att svart-vita bilder passar bäst med svarta ramar. Dock kan ett mer harmoniskt tips vara att tänka ”utanför ramen” och välja en vit, grå eller gråsilvrig istället.

Collageramar

ramar collageramar

Collageramen är som namnet avslöjar en typ för flera motiv, så kallade collage. Därför har denna ram en passepartout med flera öppningar. Den passar perfekt om man till exempel har tre sammanhängande foton. Dessutom kan man sammanföra olika motiv som man tycker passar, kanske konstverk från samma konstnär. Dessa ramar i olika storlekar är roliga att pyssla med och ger en chansen att skapa unika kombinationer. Tänk på att collageramen kan ha öppningar i storlekar som inte matchar ens bilder. Man kan då behöva klippa till bilderna på egen hand. Det går även att beställa en specialanpassad passepartout.

Tavelramar

ramar tavelramar

Denna typ är vanligast när man jobbar med konstverk. Exempelvis används den för inramning av konstverk på målarduk, canvastavlor eller kilramar. När det gäller tavelramar finns det många estetiska detaljer att tänka på. Bland annat så passar förgyllda (guldfärgade) och lite bredare tavelramar bra till äldre oljemålningar. Däremot funkar en sådan stil inte lika bra till akvareller. Till det sistnämnda kan man istället använda sig av tunnare tavelramar. Om man ramar in ett äldre konstverk med ett gulnat papper är tunnare ramar också att föredra.

Miljövänliga ramar

Idag är det allt mer eftertraktat att välja miljövänliga ramar. När det gäller typer i trä är det viktigt att de har ett FSC-certifikat (Forest Stewardship Council). Detta certifikat säkerställer att ramen kommer från hållbara produktioner och skogsbruk. Andra hållbara certifikat för ramar är Rainforest Alliance Certified. Utöver att man gör planeten en tjänst innebär certifikaten ofta att ramarna också är av högre kvalitet. Slutligen kan man tänka på är att välja svensktillverkade ramar med svenska underleverantörer. Det är vanligast med ramar i trä, plast eller metall. Väljer man ramar i plast finns det en växande marknad för produkter i återvunnen plast. Ramar i metall kan också vara ett alternativ för en ram som håller länge. Gemensamt för alla ramar oavsett material är att återvinna dom rätt när de inte används längre. Dessutom kan man tänka på att lämna in sina ramar för andra hands försäljning.
ramar miljövänliga

Passepartout

ramar passepartout

1. Hur ramar man in en tavla

För att rama in en tavla på bästa sätt är det enklast att lämna in den för inramning. En professionell åsikt gällande vilken ram som passar bäst är en värdefull investering. Väljer man att rama in själv finns det flera viktiga delar att tänka på. Där bland kan man fundera över vilken del av motivet ramen gärna får framhäva. Detta kan sedan vara vägledande i valet av färg och material. En annan viktig komponent i inramningen är en passepartout (inre ram som framhäver motivet). För ett snyggt resultat ska en passepartout vara bredare än ramen. Ett skäl till detta är att den skapar utrymme för motivet att andas.

2. Att välja passepartout för ramar

En passepartout är som tidigare nämnt en typ av inre ram. Den är till för att ytterligare framhäva motivet som ska ramas in. Dessutom kan den användas för att skapa kontraster mellan ramar och motiv. Vidare kan den bidra med en balans mellan ramen och motivet. Det är vanligt att snygga ramar säljs med passande passepartout. Den mest klassiska färgen på en passepartout är vit. Detta då just vitt är perfekt för att framhäva det färgen ramar in. Framför allt ger en vit färg ett exklusivt och proffsigt intryck. Vanligt är också inre ramar i svart. Den svarta färgen är passande för att förstärka färgerna i motivet. Dock erbjuds passepartouts i alla möjliga färger och storlekar. Har man en ram i en ovanlig storlek kan man måttbeställa passepartouts.

3. Material och färger

Skandinaviska hem är fyllda av snygga ramar i svart och vitt, även klassiska och lite varmare träramar är populära. Den stilrenhet som kännetecknar Skandinavien gör att många söker efter neutrala ramar som inte sticker ut alltför mycket från resten av inredningen. Vidare är det trendigt att väljare tunnare ramar i blank metall.

4. Olika glas till ramar

När det gäller glas till din ram finns det många olika alternativ gällande kvalitet och material. Glaset är den viktigaste komponenten för att skydda tavlor när de väl hänger på väggen och kan vara en värd investering. Vissa ramar kommer med ett förbestämt glas medans man för andra kan behöva att beställa glaset separat. Olika typer av glas är bland annat reflexfritt glas, plexiglas, floatglas och spegelglas. Det bästa alternativet är ett reflexfritt glas. Detta glas innebär att hela 90% av alla reflektioner försvinner och skyddar till 70% mot skadlig UV strålning. Om man väljer ett reflexfritt glas till sin ram skyddar man med andra ord motivet på bästa sätt. Vidare är det mest ekonomiska alternativet för glas till ramar plexiglas. Detta glas är gjort av plast och passar bra till rum med mycket rörelse, exempelvis barnrum.