Stiliga tavlor online

Försäljning av tavlor online förknippas traditionellt sett med auktioner. Idag är det allt vanligare att få tillgång till olika auktioner online. Denna typ av försäljning är ofta i relation till dyrare tavlor. Detta kan vara historiska tavlor av kända konstnärer. Många av världens främsta konstverk återfinns dock på konstmuseum. Det är vanligt att tavlor skänks till konstmuseum från privata donatorer. Ibland har museum också utförsäljning av kända tavlor till följd av exempelvis nedstängningar.

Tavlor säljs givetvis också på diverse inredningssidor. Att inreda med snygga tavlor behöver inte innebära att investera en förmögenhet. Det finns tavlor i de flesta prisklasser. Skillnaden kan vara kvalitén på materialet eller duken som används. Oljefärg eller akrylfärg finns i en mängd med olika kvaliteter. Självfallet har det också att göra med konstnären. Är det en välkänd konstnär som har uppmärksammats mycket kan tavlorna vara värda en förmögenhet. Är konstnären mindre känd kan man köpa tavlor i original i en överkomlig prisklass.

Vissa konstnärer väljer att sälja sin konst på egna hemsidor. Tycker man om en specifik konstnär är det då lättare att köpa tavlor online direkt från dom. Andra säljer också i samarbete med större nätverk. Det är också allt vanligare att ha konstutställningar online. Att besöka gallerier på nätet blir en alltmer populär möjlighet. Detta gör originella tavlor mer lättillgängliga då de vid försäljning kan levereras direkt till dörren.

Online är det vanligast att hitta canvastavlor eller oljemålningar. Canvastavlor är tavlor målade med olja på en canvasduk (ett typ av tyg). Med oljemålningar menas tavlor målade med oljefärg eller akrylfärg. Dessa målas också vanligen på en canvas. Oljemålningar kännetecknas dock av mer synbara penseldrag och en tydligare struktur. Detta är bra att ha i åtanke då det kan vara svårt att notera online.

Skillnad mellan posters och tavlor

När man pratar om tavlor menas specifikt handmålade konstverk. Ofta målat på en duk, platta eller skiva för att sedan hängas upp på en vägg. Tavlornas ursprungliga bemärkelse är kreationer som finns i enbart ett exemplar. Detta passar bra när man vill skapa en unik och personlig stil i hemmet. Det ger också en speciell känsla i hemmet när man pryder det med handgjorda konstverk.

En originell tavla är ett enkelt sätt att skapa något alldeles eget. De kan sträcka sig från låga till väldigt höga prisklasser. De kan också vara i diverse material, som oljemålningar eller canvastavlor. Till följd av detta är snygga tavlor generellt dyrare än posters. Därför är det också vanligt att göra replikor av kända tavlor och trycka upp dessa som posters. Detta innebär att det finns mängder med kopior på fantastiska konstverk.

Posters är till skillnad från tavlor tryckta på papper. De är ett billigare alternativ som möjliggör konst i många fler hem. Notera dock att papper också har olika kvalité och därmed prisklasser. Det finns också ett mellanting mellan tavlor och posters. Exempelvis så erbjuds stora ”tavlor” på canvasdukar med färdiga och trycka motiv. Detta kallas konsttryck men kan också vara fotokonst. Dessa ger ett mer exklusivt och konstnärligt intryck. De är en värd investering om man vill undvika posters men inte vill betala för tavlor i original.

I talspråk används ordet tavlor för de flesta motiv som hänger på väggarna. Om man söker efter snygga tavlor online kan man därför bli hänvisad till allt från posters, affischer och tavlor i original. Idag återfinns de allra kända tavlorna på konstmuseum. Där erbjuds repliker av dessa i form av posters i deras butiker eller e-handel.

Tavelväggar

En tavelvägg kännetecknas av att placera flera tavlor tillsammans. Det finns en oändlig möjlighet för spännande kombinationer av tavlor. Är man osäker på placeringen finns olika mallar att utgå ifrån. Online erbjuds dessutom diverse verktyg för tavelväggar som kan förenkla hela processen. Bland annat kan du rita upp hela tavelväggen och se hur det passar. Tänk gärna på att använda ett vattenpass och markera ut tavlornas placering. Denna detalj skapar en proffsig look utan risker för att motiven hamnar snett.

Tänk även på att planera tavelväggen innan du sätter upp tavlorna. Har man exempelvis ett rum som är högt i tak kan man använda sig av ytan på höjden. Detsamma gäller en avlång vägg. Det är också viktigt att tänka på helheten. Framför allt är detta viktigt när man kombinerar flera tavlor. Man kan exempelvis hålla sig till en temafärg eller bara svartvita motiv. En annan idé är att alla ramar har samma material, färg och tjocklek.

Tavelväggar i olika rum

Tavelväggar är som mest populära i vardagsrum. De passar utmärkt i dessa rum då de oftast är lite större. Den generösa ytan är också mer spännande att experimentera på. Vardagsrummet är ofta ett dynamiskt rum med mycket rörelse. Flera tavlor kan spegla detta på ett matchande sätt. Motiven får gärna vara lekfulla och inbjudande. Vidare är tavlor med sammanhängande motiv ett säkert och stilrent val. För en mer personlig stil kan man matcha olika motiv som man valt själv.

Tavelväggar är också populära i mindre rum. Vill man ha flera tavlor i exempelvis hallen är färre antal att rekommendera. Det är också snyggt att kombinera en stor och en liten tavla. Alternativen är många, även en mix mellan liggande och stående tavlor går bra. Tavelväggar passar också andra mindre utrymmen som en trappuppgång. Här kan tavelväggen följa trappstegen på ett spännande vis. Alternativt kan man bryta av och placera tavlorna helt horisontellt.

tavelvägg sovrum

Tavelvägg i sovrum

Sovrum gynnas generellt av en mindre tavelvägg. Här passar den klassiska kombinationen av ett enkelt par. Detta då samma form ger en känsla av symmetri och bidrar till harmoni. Något som är önskvärt för just sovrum. Givetvis kan man också välja att inreda med flera tavlor i ett sovrum. Tänk då gärna på mjuka färger och matchande material.

tavelvägg matsal

Tavelvägg i matsalar

Tavelväggar passar också bra i matsalar. För ett mer formellt intryck kan man då satsa på stående motiv. Tavlor i stående form ger en klassisk och stilren känsla. Passande motiv för tavelväggar i matsalar är exempelvis öppna fält eller kanske en vingård. Tavlorna får gärna vara relaterade till matens ursprung. Tavelväggar passar givetvis i alla rum. Huvudsaken är att utgå ifrån rummets syfte och storlek. Sedan kan man välja passande snygga tavlor i alla möjliga kombinationer.